Als predikant ben je bij uitstek iemand ‘die met mensen werkt’: in je pastorale contacten, in het vormings- en toerustingswerk, in catechese, diaconaat, ja zelfs in kerkdiensten. Dagelijks doen zich onverwachte of verplichte, zinvolle of saaie, lastige of verheugende ontmoetingen en situaties voor. Het is een voortdurende stroom van interactie, waar jij (agerend of reagerend) deel van bent.
Begeleide intervisie biedt je de mogelijkheid om van tijd tot tijd al die min of meer vanzelfsprekende contacten en werkzaamheden onder een vergrootglas te leggen en te gebruiken als brandstof voor je ontwikkeling. Je doet dat samen met collega’s onder professionele begeleiding. Een praktische investering in jezelf, die niet eens zoveel kost.
Laagdrempelig, taakgericht en deskundig begeleid
Begeleide intervisie houdt het midden tussen collegiale consultatie en supervisie. Collega’s met gelijkwaardige functies bespreken werkgerelateerde situaties om er samen wijzer van te worden. Dat kan om werkgerelateerde problemen gaan, waarin je via de iets afstandelijker blik van collega’s een oplossing kunt vinden. Of om complexe werksituaties gaan, waarvoor het handig is dat collega’s eens even mee denken. Het mooie van intervisie is dat anderen jou vooruit (kunnen) helpen en dat jij anderen vooruit helpt. Je doet het met en voor elkaar in wederkerigheid.
De coach-begeleiders zorgen voor een taakgericht gesprek, waarin de kracht van de groep volop wordt benut. Zij beschikken over een rijk palet aan intervisiemethodieken om aan te kunnen sluiten bij de specifieke vraag van elke deelnemer. Zij waarborgen een veilige sfeer waarin iedere individuele deelnemer tot zijn of haar recht komt. De coach-begeleiders maken zichzelf op den duur overbodig: de groep kan als ervaren intervisiegroep zelfstandig verder.
Begeleide intervisie verrijkt je
- Je ontdekt dat er altijd alternatieve manieren zijn om met een situatie om te gaan. Je leert van de ideeën, oplossingen en adviezen van anderen. Ook als je eigen leervraag niet centraal staat. Begeleide intervisie verbreedt je blik.
- Je leert de juiste vragen stellen. Aan anderen en aan jezelf. Je leert verschillende intervisiemethodieken te hanteren.
- Je krijgt meer zicht op de emoties die in het werk een rol spelen, en hoe je daar functioneel mee om kunt gaan. Jij hebt gevoelens zonder dat die jou hoeven te beheersen, en vanuit dat inzicht kun je ze hanteren en waar nodig inzetten.
- Bovendien levert het proces van intervisie, en de wederzijdse (h)erkenning, (zelf)inzicht op: je ontwikkelt je als persoon. En als groep: de groeiende onderlinge band is op zijn beurt weer een garantie voor meer verdiepende leerervaringen.
Vertrouwelijk
Begeleide intervisie werkt zo krachtig omdat de groepsleden elkaars verhalen vertrouwelijk behandelen. Iedereen zet zich evenveel in. Dat is nodig om een goed werkklimaat te creëren, veilig genoeg om je bloot te geven en zo optimaal te leren van de ingebrachte vragen.
Drie keer 2,5 uur in een kleine groep
Begeleide intervisie werkt het beste in een kleine groep van ± 5 deelnemers. Tijdens een half jaar komen we 3 keer samen. Elke bijeenkomst duurt 2,5 uur. Na die drie keer evalueren we. Ook bespreken we of de groep zelfstandig verder wil en kan. De begeleide intervisie wordt regionaal aangeboden.
Kosten
De investering in jezelf is € 100,- per keer. Dat is inclusief koffie en thee en exclusief eventuele huisvestingskosten. Bedrag te hoog? Je kunt een tegemoetkoming aanvragen bij de PKN in het kader van Permanente Educatie. Volg daarvoor deze link. Ook de Stichting Aanpakken geeft tegemoetkomingen voor begeleide intervisie. Zie: stichtingaanpakken.nl.
Coach-begeleiders:
De begeleide intervisie staat onder leiding van Herman Ekenhorst en Riek van Haeringen. Meld je bij één van hen aan, of stel hem of haar je vragen.
- Herman Ekenhorst is coach, trainer en intervisor. Ook begeleidt hij predikanten, pastores en kerkelijk werkers bij loopbaanoriëntatie. hermanekenhorst.nl; info@hermanekenhorst.nl
- Riek van Haeringen is (emeritus) predikant, supervisor, coach en counselor. Haar beroepservaring als gemeentepredikant, geestelijk verzorger in de ggz, docent beroepsvorming aan de PThU en als gestalttherapeut zijn de basis voor haar begeleidingen. dedakkapel.nl; praktijk@dedakkapel.nl